Ga terug
Klein

Recept gevulde speculaas maken

Gevulde speculaas maken is niet moeilijk, als je je ingrediënten op orde hebt en werkt met liefde voor detail. Neem je tijd voor het maken van het deeg en de spijs, laat het goed rusten, en wees precies in het samenstellen. Dat proef je terug.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties: 16 Stukjes
Gang: Cake, Sinterklaas
Keuken: Nederlands
calorieën: 432

Ingrediënten
  

  • Voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels melk
  • Voor de vulling
  • 300 gram amandelspijs zelfgemaakt of gekocht
  • 1 ei
  • Voor de afwerking
  • 1 ei losgeklopt
  • Hele amandelen voor decoratie

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Bakvorm (vierkant of rechthoekig, circa 20 bij 20 centimeter)
  • Kwastje voor het ei

Stapsgewijze handleiding
 

  1. Meng bloem, suiker, speculaaskruiden, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de roomboter toe in blokjes en kneed tot een stevig deeg. Voeg de melk toe als het deeg te droog is. Laat het minimaal een uur rusten in de koelkast, bij voorkeur langer.
  2. Meng voor de vulling de amandelspijs met het ei tot een soepele massa. Als het te stevig blijft, kun je een klein scheutje water of citroensap toevoegen voor extra smeuïgheid.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  4. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Rol het eerste deel uit en bekleed hiermee de bodem van de vorm. Verdeel vervolgens de spijs over de bodem en strijk glad met een spatel.
  5. Rol het tweede deel van het deeg uit en leg dit als bovenlaag over de spijs. Druk de randen voorzichtig aan.
  6. Bestrijk het geheel met losgeklopt ei en versier met hele amandelen. Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm, anders breekt het bij het snijden.