Ga terug
Klein

Recept Oma’s appeltaart maken

Oma’s appeltaart maken begint met het juiste deeg en goede appels. Gebruik bij voorkeur goudreinetten of een andere stevige appel die een beetje zuur is. Dat geeft balans met de zoetigheid van het deeg en de rozijnen.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Porties: 12 Personen
Gang: Taart
Keuken: Nederlands
calorieën: 410

Ingrediënten
  

  • Voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter koud, in blokjes
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 snuf zout
  • Voor de vulling
  • 1 kilogram goudreinetten
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Voor de afwerking
  • 1 ei losgeklopt

Benodigdheden

  • Springvorm van 24 centimeter
  • Mengkommen
  • Deegroller
  • Schilmesje
  • Oven
  • Kwastje

Stapsgewijze handleiding
 

  1. Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf alles met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg het ei toe en kneed het tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  2. Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine blokjes. Meng deze met de rozijnen, suiker en kaneel. Week de rozijnen eerst even in warm water, dat maakt ze zachter en smaakvoller. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  3. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met tweederde van het deeg. Strooi het paneermeel over de bodem. Schep de appelvulling erin. Rol het overgebleven deeg uit en snij er reepjes van. Leg die kruislings over de taart.
  4. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak de taart in ongeveer 45 tot 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hem daarna volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.