Ga terug

Recept ouderwetse pepernoten maken

Ouderwetse pepernoten maken vraagt geen ingewikkelde techniek, maar wel aandacht voor het kneden en rusten van het deeg. De smaak zit in de eenvoud en de balans van anijs, honing en rogge.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties: 600 Gram ongeveer
Gang: Sinterklaas
Keuken: Nederlands
calorieën: 352

Ingrediënten
  

  • 250 gram roggebloem
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel gemalen anijszaad
  • 150 gram honing
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 milliliter water
  • 1 snufje zout

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Houten lepel of handmixer met deeghaken
  • Weegschaal
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Oven
  • Kleine uitsteekvorm of gewoon je handen

Stapsgewijze handleiding
 

  1. Meng de roggebloem, gewone bloem, anijs, zout en bakpoeder in een ruime kom. Voeg daarna de bruine suiker toe en meng alles goed door elkaar. Verwarm de honing in een pannetje tot deze vloeibaar is en giet dit over de droge ingrediënten. Voeg dan beetje bij beetje het water toe terwijl je roert.
  2. Kneed het geheel stevig door met een houten lepel of met de hand tot je een samenhangend en vrij stevig deeg hebt. Laat dit deeg minimaal 30 minuten rusten in de kom, afgedekt met een theedoek. Dit maakt het soepeler en makkelijker te verwerken.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol van het deeg kleine balletjes of stukjes, eventueel met een licht natgemaakte hand zodat ze niet plakken. Leg ze met wat tussenruimte op de bakplaat. Bak de pepernoten ongeveer 12 tot 15 minuten tot ze licht kleuren en stevig aanvoelen. Laat afkoelen op een rooster.